Jag kaklade nyligen mitt badrum, helt själv! Okej, så jag hade lite hjälp av Mr. Pauhl Killerhmanz och hans firma av finfina gnomer, men förutom det var jag faktiskt helt på egen hand, och det var mycket lättare än jag trodde att göra en badrumsrenovering Stockholm!
Jag lärde mig verkligen att det kan vara en skrämmande upplevelse att ta på sig ett kakelprojekt ensam, utan hjälp av en professionell plattsättare – men att det faktiskt går! För att hjälpa dig ta itu med ditt alldeles egna kakelprojekt för badrum har jag sammanställt 10 av de absolut bästaa tipsen från min erfarenhet, med hjälp av professionella tips från olika källor och brunnar av kunskap. Är du redo? Då kör vi!
1) Räkna ut hur mycket du behöver och lägg till 10%
Använd den praktiska kakelräknaren (finns på nätet på olika hemsidor) för väggar och golv för att räkna ut hur många kvadratmeter du behöver för att kakla din vägg eller golv. Lägg till 10 % för att tillåta skurna bitar. På så sätt kommer du inte att hamna i brist om något går snett och behöva pausa allt medans du väntar på att beställa mer. Oroa dig inte – om du hamnar med oöppnade lådor kan du lämna tillbaka dem till butiken eller sälja privat.
2) Planering är avgörande
Planera dina kakelrader väl, för att undvika en rörig och oprofessionell finish. Kakel alltid från mittlinjen på en vägg eller golv – så att eventuella skurna bitar hamnar på sidorna av rummet, och har samma storlek. Detta kommer att ge dig en symmetrisk och professionell finish. För att hjälpa till att markera dina kakelrader, använd en kakelmått (en längd av trä med längden på dina plattor markerade på den).
3) Lägg till lite extra grepp på hala ytor
Använd kakel med anti-halkegenskaper bredvid badkar och duschutrymmen för att öka säkerheten och undvika halka! Väggar och golv har ett stort urval av halkfria golvplattor att välja mellan. Från underbara lerkakel, till realistiska steneffektplattor, till slående och iögonfallande träeffektdesigner! På så sätt behöver du inte oroa dig när dina nära och kära klättrar in och ut ur badkaret eller duschbrickan.
4) Kontrollera innan du börjar kakla
När ditt kakel har levererats, kontrollera den innan du börjar med dina badrumsrenoveringar Stockholm! Boka inte en plattsättare förrän du har kontrollerat din beställning, och börja inte göra något själv innan du vet att du har allt och att det är helt. Se till att det motsvarar dina förväntningar och att du är nöjd med det. Det finns inget värre än att fixa en kakel på plats, bara för att inse att den inte är helt enligt din smak eller att du pajat något mönster.
5) Det goda, det onda och det fula
När du fixar naturprodukter rekommenderar jag att du sorterar din beställning i tre högar; den gode den onde och den fule. På grund av den oförutsägbara naturen hos natursten eller kork, kan vissa plattor komma ut med något föga tilltalande markeringar eller springor. Bestäm vilka du anser vara bra, vilka du tycker är dåliga (men acceptabla) och vilka du tycker är lite fula (oanvändbara). Använd det goda på de mest synliga platserna, till exempel mitt i rummet. Använd det dåliga mot sidorna av ditt rum, eller under/runt baksidan av toaletten och handfatet. De gör för bra skurna bitar. Om du behöver hugga i de fula bitarna, gör det då. Om inte, släng dem helt enkelt.
6) Förbered dina ytor
Innan du börjar, se till att dina ytor är lämpliga att kakla på. Se till att väggen eller golvet är torrt, sundt och håller vikten av plattan. Om din vägg är ojämn kan du behöva putsa innan kakel. På samma sätt, om ditt golv inte är plant, kan du behöva överväga att använda en avjämningsmassa eller avjämningsmassa.
7) Skydda dina händer
Det här är något jag har lärt mig från första hand. För att undvika att få torr, irriterad hud på händerna av processen med att applicera lim eller injekteringsbruk rekommenderar vi starkt att du använder ett par gummihandskar.
8) Använd vattenfast lim och injekteringsbruk
När det kommer till kakelytor som kommer att utsättas för vatten – som väggytan bredvid din dusch – är det viktigt att använda vattentåligt lim och injekteringsbruk. Detta kommer att hjälpa till att hålla fukten på ytan av plattan, snarare än att låta den sippra under. Superflex White Wide Joint Grout är lämplig för både väggar och golv, och är vattentät! Den är lämplig för fogar mellan 3 mm och 20 mm i bredd. När du kaklar ett duschområde rekommenderar jag att du använder någon form av Waterproof Shower Kit (finns på nätet och i järnhandeln). Den består av en akrylbaserad flexibel beläggning, polyestertejp, polyestermatta och akrylprimer.
9) Kakel runt toaletter och handfat
När du kaklar ett badrum kommer du oundvikligen fram till en toalett eller ett handfat. Kakla upp till dessa hinder med hjälp av hela brickor, istället för att försöka lägga dina skurna bitar först. Lägg så många hela bitar runt toaletten och handfatet som du kan. Låt dem stelna innan du närmar dig dina skurna bitar. Det kommer att göra det mycket lättare att forma dina skurna bitar korrekt.
10) Kassera på ett klokt sätt
När du är klar med ditt kakelprojekt och det finns lite lim eller injekteringsbruk kvar i botten av badkaret, lägg det inte ner i avloppet eller toaletten. Det kommer att blockera rören, och du måste få ut en rörmokare för att fixa det. Häll istället den återstående vätskan i en plastpåse och låt stelna. När det väl är härdat kan du antingen slänga den eller kassera den.