Betsa ditt golv med tre steg

Att använda bets på golvet är inte lika vanligt som du kanske kan tro. Många väljer att behandla sina trägolv med lack, olja eller vax, eller måla över det med målarfärg. Att betsa kan dock ge ett unikt resultat som ger ditt golv färg samtidigt som det låter träet lysa igenom med sin naturliga skönhet.

Innan du sätter igång med att betsa kan det däremot vara bra att veta hur processen går till. Vi har delat in den i tre steg.

Steg 1 – slipa golvet

Det går att slipa ett golv på egen hand, men dock kräver det att du orkar hantera en uppåt 70 kg tung maskin i ett par dagars tid. Du behöver även ha rätt teknik och känna till hur du ska gå till väga. Men om du hellre vill anlita hjälp, och bor i Stockholm med omnejd, rekommenderar vi istället att du hyr in golvslipning Östermalm, golvslipning Nacka, golvslipning Lidingö, golvslipning Täby eller golvslipning Stockholm. Med golvslipning Stockholm slipper du allt krångel men får ändå en slät och jämn yta på ditt golv inför betsningen.

Steg 2 – förbered inför betsning

Innan du betsar är det även viktigt att du rengör golvet så att du är säker på att det inte finns varken damm eller smuts i vägen. Du måste även köpa in verktyg såsom betspenslar och betsdynor för att du ska få ett bra resultat.

Steg 3 – betsa

När du väl ska betsa är det bra om du målar ett par eller tre brädor åt gången. Börja i ena änden av rummet och sluta i andra. Avsluta alltid vid en dörröppning. Ett generellt tips är även att jobba relativt fort utan pauser, då infärgningen av betsen kan bli flammig om du stannar någonstans. Försök alltså att arbeta i jämn takt. Var dessutom försiktig då både droppar och skvätt på ytan syns i resultatet.

Lycka till!